Kemialliset säilöntäaineet ja hajusteetKemialliset säilöntäaineet ihonhoitotuotteissa ovat yleisin syy allergisiin reaktioihin. Erityisesti seuraavat ainesosat ovat vaarallisia (meidän mukaamme): Acid, Methyl-Paraben, Ethyl-Paraben, Butyl-Paraben, Propyl-Paraben, 2-Brom-2-Nitro-propane- 1, 3-Diol, Triclosan, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Chlor-hexidine, Cetrimonium-Bromid, Methylchloroisothiazolinone ja Methylisothiazolinone. Suosittelemme usein välttämään tällaisten säilöntäaineiden käyttöä, mikäli valmistaja vain mahdollisesti pystyy pitämään tuotteet pilaantumattomina ilman kemiallisia säilöntäaineita. Jos tämä ei ole valmistajalle mahdollista ja hän käyttää näitä aineita, allergeeniriski täytyy hyväksyä, sillä muuten vaarana on mikrobien hyökkäys. Hajusteilla ei ole positiivista vaikutusta missään ihonhoitotuotteessa. Hajusteita käytetään peittämään raaka-aineiden pahaa hajua ja avittamaan asiakkaan ostopäätöstä. Negatiivisia seurauksia vähättelevät usein (niin kutsutut) asiantuntijatkin. Ei siis ole yllättävää, että allergioiden määrä on kasvanut viime vuosina. Suurelta osin kosmetiikkateollisuus on tähän syypää, sillä valitettavasti allergisoivia aineita käytetään liian usein. Näin ollen kosmetologeilla, lääkäreillä ja farmaseuteilla on erityinen vastuu asiakasta neuvoessa. Myös asiakkaiden tulisi tietää allergiareaktioiden perusteet ja niiden syyt, jotta niitä voidaan välttää mahdollisimman tehokkaasti. Periaatteessa, jokainen ainesosa kosmetiikkatuotteissa voi mahdollisesti aiheuttaa allergisen reaktion. Heti kun elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa aineen vieraaksi, puolustusreaktiota ei voi välttää. Mitä ihoon sopeutuvampi aine on, sitä pienemmällä todennäköisyydellä allergiareaktio tapahtuu. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, mitkä aineet kosmetiikkatuotteissa aiheuttavat allergisia reaktioita useimmin. Epäilemättä kemialliset säilöntäaineet ja hajusteet ovat aiheuttaneet kaikkein useimmin ja vakavimmin allergisia reaktioita. Valitettavasti juuri näitä aineita kosmetiikkateollisuus käyttää jatkuvasti. Jos nämä allergisoivat aineet läpäisevät ihon eli kehon luontainen suoja on läpäisty, allergisten reaktioiden kasvu ei ole yllätys. Kannattaa kuitenkin olla varovainen. Vaikka hajustettua tuotetta, jossa on kemiallisia säilöntäaineita, on siedetty hyvin jo pitkän aikaa, on mahdollista, että ihotautiprosessi on jo käynnistynyt. Tämä ilmiö on monelle tuttu; tuote on näennäisesti hyvin siedetty jonkin aikaa kunnes yhtäkkiä allerginen reaktio syntyy. Tämä ei ole asiantuntijoille mikään yllätys! Herkistymisvaihe – aika jolloin immuunijärjestelmä kehittää näkyvää ihon tulehdusreaktiota – saattaa kestää päiviä, viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Näin ollen, hajustetun ja/tai kemiallisia säilöntäaineita sisältävän tuotteen jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa allergisen ihoreaktion, vaikka se aluksi vaikuttaisikin hyvin siedettävältä. Kaikkien näiden faktojen seurauksena tulisi allergisoivia säilöntäaineita ja hajusteita välttää kosmetiikkatuotteissa, jotta tuote on mahdollisimman sopiva iholle, mahdollisimman monelle ja mahdollisimman pitkään. Pitkälle kehitetyt ja kalliit tutkimukset ovat välttämättömiä, jotta voidaan varmistaa tuotteen neutraali tai miellyttävä haju ja jotta voidaan taata tuotteen säilyvyys ilman kemiallisia aineita. Tämä on erityisen vaikeaa valmistettaessa liposomi-tuotteita. Tuotteet, joissa ei ole hajusteita tai kemiallisia säilöntäaineita, ovat parhaita takaamaan, ettei allergisia reaktioita ilmaannu. 100 % turvallisuus ei ole mahdollista, sillä parhaitenkin iholle sopivat aineet saattavat laukaista allergisen reaktion herkällä henkilöllä. Näissä harvoissa tapauksissa kosmetologin tulee selittää tieteelliset seikat mahdollisemman loogisesti ja vakuuttavasti. Ei suositeltava säilöntäaine ”Imidazolidinyl Urea” saatetaan helposti sekoittaa ”Ureaan”. Kuitenkin INCI listassa esiintyvä Urea (ei etu-tai takaliitettä), ilman imidazolidinyl-molekyyliä on erittäin suositeltavaa kosmettiikkatuotteissa. |